HartcoherentieHartcoherentie is een bijzondere toestand, waarin het hart functioneert met regelmatige, ritmische versnellingen en vertragingen. In deze toestand weerspiegelt het hart de balans tussen de twee delen van het autonome zenuwstelsel die zorgen voor actie (sympatisch zenuwstelsel) en rust (para-sympatisch zenuwstelsel). Op de momenten dat je hartritme coherent is voel je je ontspannen en tegelijkertijd alert. Het is de toestand van de optimale ervaring en een belangrijke indicator voor ons welzijn.
Er bestaan diverse manieren om hartcoherentie op te roepen. Die met de ademhaling is er een.
Het trainen van hartcoherentie helpt je om fysiek, emotioneel en mentaal meer in evenwicht te komen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het hart verschillende systemen (het zenuw-, hormoon- en immuunstelsel) diepgaand beïnvloedt, zo ook het functioneren van ons brein. Daarom is het hart van groot belang voor onze gezondheid, voor ons welbevinden en voor ons prestatievermogen.
Met biofeedback is exact te meten hoe coherent of incoherent je bent: Er zijn programma’s ontwikkeld waarmee je via een vinger- of oorsensor de verandering van hartslag tot hartslag, de zogenaamde hartritme-variabiliteit, zichtbaar kunt maken op een beeldscherm. Zo kun je met eigen ogen zien hoe je met eenvoudige oefeningen je fysiologie kunt beïnvloeden.

‘Laat je hart ademen’

Hiernaast zie je de cd ‘Laat je hart ademen’met ingesproken adem- en bewegingsoefeningen om hartcoherentie te stimuleren. De cd is in samenwerking met Regine Herbig samengesteld en ingesproken door Francien van de Wiel. Het zijn eenvoudige oefeningen voor iedereen die hier zelf mee aan de slag wil.
Bij Tridance geef ik (Francien) workshops waarin een lichaamsgerichte benadering om hartcoherentie te bevorderen wordt aangereikt. Deze workshops of aangepaste activiteiten kunnen ook op andere plaatsen gegeven worden.

De hartcoherentiemethode kan worden ingezet ter:
- reductie van stress en stressgerelateerde klachten
- verkrijging van meer emotionele balans en een effectieve omgang met pijnlijke emoties
- verkrijging van meer concentratievermogen, meer helderheid in denken, meer toegang tot onze intuïtie en tot de wijsheid van het hart.
Hartcoherentie-methoden worden inmiddels succesvol toegepast in de gezondheidszorg, in psychologische praktijken, in het bedrijfsleven, op scholen en in de sportwereld.
Voor meer info kijk op: www.hartfocus.nl, www.heartmathbenelux.com.

Tussen hoofd en hart

In het boek 'Uw brein als medicijn' van psychiater dr. David Servan-Schreiber wordt helder beschreven hoe fascinerend mooi het hart en de hersenen wederzijds op elkaar inwerken.
Tussen het hart en het deel van onze hersenen waar we onze emoties gewaarworden (het emotionele brein) ligt een uiterst sensitieve en snelle verbinding via het centrale zenuwstelsel. Raakt het hart ontregeld, zoals bij hartkloppingen of een hartinfarct, kan het hart het emotionele brein daarin meeslepen. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld angstig of depressief gaan voelen . Maar is ons hartritme ‘coherent, dan zal het emotionele brein dat opvatten als een goed teken en ons gevoel van welbevinden versterken. Andersom, wanneer het emotionele brein een sterk gevoel van liefde doorstuurt, zal het hart daar ook op reageren. Als men bijvoorbeeld ontspannen kan genieten dan wordt oxytocine afgegeven, ook wel ‘liefdeshormoon’ genoemd. Het brengt een heerlijk soort vrede waardoor je je diep verbonden voelt met de ander.

Aandacht voor het hart

‘De vos zei: Kijk, dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart krijg je kijk op iemand. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’ Deze zin uit ‘De kleine prins’ van Antoine de-Saint-Exupéry wordt vaak aangehaald in teksten over de betekenis van het hart. De zin laat op eenvoudige wijze voelen dat het hart de essentie van het menselijk bestaan vertegenwoordigt.
Wanneer je met liefde kijkt zie je iets wezenlijk anders dan wanneer je technisch kijkt. Zonder liefde verbleekt alles. Zonder liefde is er geen leven. En….. liefde activeert het  zelfgenezend vermogen in de mens!  Aandacht voor het hart zorgt voor liefde en bezieling en geeft rust.

Klik hier voor informatie over de lichaamsgerichte workshop over hartcoherentie

Laat je hart ademenDe cd (binnenkort op MP3) is bedoeld voor mensen die hun lichaamsbewustzijn willen verdiepen en de verbinding met hun hart willen versterken. De ingesproken adem- en bewegingsoefeningen nodigen je uit om hartkwaliteiten te ervaren, en met lichaam, hart en ziel in het hier en nu te zijn. Het oefenaanbod is zo gekozen dat de oefeningen hartcoherentie bevorderen.
Bekijk vooraf de uitgebreide handleiding met foto’s.

Auteur: Regine Herbig
Stem: Francien van de Wiel
Muziek: Franklin van Vliet
ISBN 978 90 6020 837 3
Prijs: €  25,00 (incl. B.T.W.)

Te bestellen bij: uitgeverij de Toorts.

Workshop

De workshops met lichaamsgerichte benadering om hartcoherntie te bevorderen kunnen ook op andere plaatsen gegeven worden.