Hartcoherentie

We spreken van een coherent hartritme wanneer het hart functioneert met regelmatige ritmische versnellingen en vertragingen.  In deze toestand weerspiegelt het hart de balans tussen de twee delen van het autonome zenuwstelsel die zorgen voor actie (sympatisch zenuwstelsel) en rust (para-sympatisch zenuwstelsel). Op de momenten dat je hartritme coherent is voel je je ontspannen en tegelijkertijd alert. Het is de toestand van de optimale ervaring en een belangrijke indicator voor ons welzijn.
Er bestaan diverse manieren om hartcoherentie op te roepen. Die met de ademhaling is er een.
Het trainen van hartcoherentie helpt je om fysiek, emotioneel en mentaal meer in evenwicht te komen. Onderzoek heeft aangetoond dat het hart verschillende systemen (het zenuw-, hormoon- en immuunstelsel) diepgaand beïnvloedt, zo ook het functioneren van ons brein. Daarom is onze manier van ademen van groot belang voor onze gezondheid, voor ons welbevinden en voor ons prestatievermogen.
Hartcoherentie bevorderen door middel van een vertraagde ademhaling (ongeveer 6 ademhalingen per minuut), is een wetenschappelijk onderbouwde methode om zelf stress te leren beheersen.

Met biofeedback is exact te meten hoe coherent of incoherent je bent. De zogenaamde hartritme-variabiliteit wordt zichtbaar op een beeldscherm en je ziet hoe je met eenvoudige ademoefeningen je eigen fysiologie kunt beïnvloeden.

De grootste reis die we ooit zullen maken, is de 45 centimeter van ons hoofd naar ons hart

Agnes Baker Pilgrim

Cover cd Laat je hart ademen

Laat je hart ademen

Dit is de cd ‘Laat je hart ademen’ met adem- en bewegingsoefeningen om hartcoherentie te stimuleren. Nu gratis te downloaden als MP3 bestand met toelichtende tekst. Geschikt voor iedereen die hier zelf mee aan de slag wil.

Ervaar direct rust met een bewegingsserie (20 min) of een korte module (6 min). De oefeningen zijn ingesproken door Francien van de Wiel. Bij Tridance geeft Francien workshops waarin meerdere lichaamsgerichte tools om hartcoherentie te bevorderen worden aangereikt.

De hartcoherentiemethode kan worden ingezet ter:
 • reductie van stress en stressgerelateerde klachten
 • verkrijging van meer emotionele balans en een effectieve omgang met pijnlijke emoties
 • verkrijging van meer concentratievermogen, meer helderheid in denken, meer toegang tot onze intuïtie en tot de wijsheid van het hart.

Download jouw gratis bewegingsserie en korte module

Vul hieronder je gegevens in en ontvang binnen enkele minuten de downloadlink in je mail.

  Tussen hoofd en hart

  In het boek ‘Uw brein als medicijn’ van psychiater dr. David Servan-Schreiber wordt helder beschreven hoe fascinerend mooi het hart en de hersenen wederzijds op elkaar inwerken.
  Tussen het hart en het deel van onze hersenen waar we onze emoties gewaarworden (het emotionele brein) ligt een uiterst sensitieve en snelle verbinding via het centrale zenuwstelsel. Wanneer het hart ontregeld is, zoals bij hartkloppingen of een hartinfarct, kan het hart het emotionele brein daarin meeslepen. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld angstig of depressief gaan voelen . Maar is ons hartritme coherent, dan zal het emotionele brein dat opvatten als een goed teken en ons gevoel van welbevinden versterken. Andersom, wanneer het emotionele brein een sterk gevoel van liefde doorstuurt, zal het hart daar ook op reageren. Als men bijvoorbeeld ontspannen kan genieten dan wordt oxytocine afgegeven, ook wel ‘liefdeshormoon’ genoemd. Het brengt een heerlijk soort vrede waardoor je je diep verbonden voelt met de ander.

  Aandacht voor het hart

  ‘De vos zei: Kijk, dit is mijn geheim, het is heel eenvoudig: alleen met het hart krijg je kijk op iemand. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.’ Deze zin uit ‘De kleine prins’ van Antoine de-Saint-Exupéry wordt vaak aangehaald in teksten over de betekenis van het hart. Het laat op eenvoudige wijze voelen dat het hart de essentie van het menselijk bestaan vertegenwoordigt.
  Wanneer je met liefde kijkt zie je iets wezenlijk anders dan wanneer je technisch kijkt. Zonder liefde verbleekt alles. Zonder liefde is er geen leven. En….. liefde activeert het zelfgenezend vermogen in de mens! Aandacht voor het hart zorgt voor liefde en bezieling en geeft rust.

  Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar.

  A. de-Saint-Exupéry