Trainingen

Werk je met mensen en ben je op zoek naar verdieping en nieuwe inzichten? Lees dan verder!

‘Lichaamsgerichte interventies’ is een training voor zorgprofessionals en bedoeld om beweging en lichaamsbewustzijn in te zetten in eigen werk en leven.

Dit scholingsaanbod is CRKBO geregistreerd.

De bewegingen van de natuur en de mens volgen dezelfde wetten. Hierin vinden we het levensritme van de eenheid

Malkovsky

'Lichaamsgerichte interventies' 2025

Doelgroep

Zorgprofessionals: (psycho-)therapeuten, psychologen, coaches, begeleiders in onderwijs, gezondheidszorg en GGZ die het lichaamsgerichte aspect willen integreren in hun werk en/of hun deskundigheid op dit gebied willen verbreden en versterken.

Doel

Lichaamsbewustzijn en bewegen met aandacht in kunnen zetten in je werk als trainer, coach, therapeut of docent. Je leert je eigen lichaamstaal en die van anderen beter verstaan en lichaamsgerichte intervenies in te zetten. Ook ontdek je wat je kunt doen om je energie te behouden in het werken met anderen. Deze training brengt inzicht in de samenhang van lichaam en geest en vergroot je mogelijkheden in het werken met mensen waardoor je meer diepgang en plezier in je werk ervaart.
Je maakt voor jezelf de beweging van je hoofd naar je lijf. Ook als je niet direct met beweging aan de slag kunt, sta je na deze training op een nieuwe manier in je werk.

Over de inhoud

Het lichaam als spiegel en als instrument
Het lichaam is de drager van alles wat in ons leeft. Het is de spiegel van onze ziel, onze eigenlijke aard.  De signalen van ons lichaam vertellen iets over onszelf. Het luisteren naar deze signalen vraagt oefening in waarneming en het omgaan met deze signalen is een verrijkende èn verreikende vaardigheid.
Wanneer je in je eigen leven kunt omgaan met de signalen van je lichaam kun je het ook leren inzetten als ‘instrument’ in het werken met anderen. Deze benadering vraagt om een nieuwe manier van kijken en voelen. Steeds opnieuw kijken en voelen is de enige manier is om informatie te krijgen en respectvol om te gaan met lichaamssignalen van jezelf en van de ander.
Je leert IN je lichaam aanwezig te zijn en aanwezig te blijven, ook als de situatie voor jou lastig wordt. Hierdoor blijf je in je kracht en communiceer je op een natuurlijke manier met anderen en met je omgeving.

Balans tussen hoofd, hart en buik
Hoofd, hart en buik geven vaak verschillende signalen af. We denken zus en voelen zo. Het met liefdevolle aandacht onderzoeken van lichaams-signalen zorgt voor meer kennis over jezelf. Dat geeft rust en balans. In deze toestand van balans kan het hart spreken, en er is ruimte om geïnspireerd te raken.
Je kunt voelen welke stappen op een bepaald moment nodig zijn. Voor jezelf én voor de ander. Het lichaam wordt een middel om contact te maken met je essentie, zodat je aanwezig kunt zijn in het hier en nu.

Werkwijze en werkvormen
Ten grondslag aan de manier van werken liggen de basisprincipes en elementen uit de dans en de wetmatigheden uit de natuur. Het is niet nodig hier al vertrouwd mee te zijn. Een open houding wél en de verbinding willen onderzoeken tussen het bewegend lichaam en psychologische aspecten. Werkvormen die worden gehanteerd zijn: danswerkvormen waaronder grondings-oefeningen en ademwerk, waarnemingsoefeningen, visualisatie-oefeningen, chakra-psychologie gekoppeld aan lichaamswerk, (zelf)studie, samenwerkingsopdrachten.
De aangereikte tools kun je op verschillende manieren inzetten in de eigen werksituatie.

Na deze training:
  • kun je lichaamstaal bij de ander en bij jezelf beter verstaan
  • heb je geleerd het contact met jezelf te behouden in contact met een ander
  • neem je scherper waar wat de essentie is binnen interactieprocessen
  • heb je nieuwe lichaamsgerichte tools ter beschikking
  • is er meer begrip van de verschillende energiecentra in het lichaam en hun betekenis
  • kun je beter aanwezig blijven zonder energie te verliezen
  • kun je veranderingsprocessen ook ondersteunen op een non-verbale manier
  • heb je een innerlijk groeiproces doorgemaakt en voel je meer verbinding met anderen en met je omgeving
Ja, ik wil me aanmelden

Data:

8 Vrijdagmiddagen:

24-1, 14-2, 14-3, 18-4, 16-5, 13-6,

5-9 en 3-10

Tijden:

Van 13 tot 17 uur

Waar:

Turennestraat 25
6221 AR Maastricht

Prijs:

€ 900  (incl. een individuele sessie, hand-outs, koffie en thee)
Er wordt geen BTW gerekend.

Betaling kan in 2 termijnen

Aanmelden:

Meld je hieronder aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Accreditatie:

Accreditatie SRVB

CRKBO registratie

Deze training voldoet aan de Kwaliteitscode voor Kort Beroepsonderwijs: CRKBO

Certificaat:

Na afronding ontvang je
een certificaat

Ja, ik wil me aanmelden voor een kennismaking

Dit zeggen deelnemers

Zelf invloed uitoefenen

Ik heb extra bewondering voor het lichaam gekregen. Hoe vernuftig we in elkaar zitten wist ik al wel, maar ik zie en weet nu beter hoe groot de invloed is die we zelf hebben. Het lichaam als instrument. Ik kan voor mezelf oefeningen inzetten om lichaamsfuncties te beïnvloeden en nu ook voor patiënten.

Francien heeft een oprechte, niet oordelende houding. Ze kan scherp analyseren en houdt de individuele 'rode draad' van de deelnemers én het groepsproces in het oog.

Elzien

Meer vrijheid in mijn werk

Ik ben nu veel meer in contact met de leerlingen. De groepsdynamiek is daardoor enorm verbeterd. Ik heb flink durven loslaten in de klas; dingen laten gebeuren en van daaruit weer iets laten ontstaan.

Het effect is dat ik leerlingen meer verantwoordelijkheid laat dragen. Dat is een leuke ontwikkeling die me ineens veel meer vrijheid geeft in mijn vak. Dit geeft me een gedrevenheid terug die ik lang kwijt was.

Jantine

Ik heb een dieper contact met cliënten

Wat ik als zeer waardevol heb ervaren is één dag in de maand met mezelf en mijn eigen lichaam bezig te zijn en mezelf aandacht te geven. Het voelde elke keer als 'warm' en als 'thuiskomen'.

Het feit dat ik hiermee tijd voor mezelf nam en werkte aan mijn eigen ontwikkeling maakte dat ik weer kon gaan vertrouwen en makkelijker ruimte in kon nemen. Hierdoor maakte ik nieuwe en verrassende keuzes en had een dieper contact met cliënten.

Maarten