Laten we mensen zijn. En helemaal onszelf worden, niet wie we denken dat anderen wilden dat we waren.
Laten we moed houden, durven wankelen en redden wat er te redden valt. Onszelf bijvoorbeeld, en mekaar.
Griet op de Beeck

Deze zinnen vind ik mooi! Ze getuigen van veerkracht.
Onze veerkracht en flexibiliteit wordt in deze tijd maximaal op de proef gesteld. Het einde van de winter in combinatie met de Coronaregels…
Er ontstaat moeheid, eenzaamheid, uitzichtloosheid, somberte en agitatie. De veerkracht verdwijnt en zonder veerkracht mis je flexibiliteit. Soms weet je ergens wel wat je kunt doen om veerkracht te behouden maar je doet het niet. En dát is natuurlijk jammer!
Omdat niemand weet hoe lang deze crisis gaat duren is het belangrijk en nodig hierin te investeren. Zélf heb ik in de moeilijkste periodes van mijn leven veel geleerd, juist over veerkracht. Als er niets of niet veel meer mogelijk lijkt, kom je op heel nieuwe ideeën en doe je onverwachte ontdekkingen.

Mentale en fysieke veerkracht gaan hand in hand. Het ene is er niet zonder het andere. Als je bijvoorbeeld gewend was bepaalde oefeningen consequent te doen en je doet ze niet meer omdat de fut ontbreekt dan kom je in een negatieve spiraal. En je wordt nog futlozer omdat je je oefeningen niet meer doet. Je bent niet meer flexibel en snel geïrriteerd.
Wat maakt nou dat je op zoek gaat naar iets nieuws zodat je alles van een andere kant kunt bekijken?
Een nieuw idee kan binnenkomen door dát wat NU ongemakkelijk voelt niet weg te duwen. Precies dat wat in de weg zit en pijn doet, er te laten zijn en er niet voor te vluchten. Aanvaarden hoe het is in dat moment.
Je gaat daarmee uit het gevecht en uit de frustratie. Je komt weer bij jezelf. Dat geeft uiteindelijk rust en ruimte voor een frisse motivatie, creativiteit en daadkracht. De kracht die nodig is om te doen wat goed is voor jou! En dan ontstaat er weer veerkracht en dus flexibiliteit.

Francien